Recenzie - Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman

martie 14, 2015


" E vorba de iubire aici, şi iubirea este ceea ce faci pentru altcineva, şi nu pentru tine. "

Am avut norocul să citesc această carte într-o perioadă în care lucrurile nu erau tocmai în regulă. Îi mulţumesc colegei mele, Rebeca, pentru oportunitatea de a o citi, dar în primul rând pentru că mi-a recomandat-o.

Gary Chapman este un consilier matrimonial foarte cunoscut din Carolina de Nord, ce a scris peste 15 cărţi, cele mai cunoscute fiind trei dintre ele: " Cele cinci limbaje ale iubirii " (2000), " Speranțe pentru cei despărțiți " (2001) şi " Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor " (2001). 

În afara titlul siropos, pe care de multe ori îl ascundeam cum puteam mai bine în timp ce lecturam în metrou, conținutul a reușit să-mi dea o cu totul alta perspectivă în ceea ce privește conceptul de relaţie/căsătorie.

Dr. Chapman ne explică, la începutul cărţii, că iubirea are un limbaj diferit de la individ, la individ. " Limbajul emoțional al iubirii tale poate fi faţă de cel al partenerului tot atât de diferit cum e chineza de engleza. Oricât de tare te-ai strădui să-ţi exprimi iubirea în engleză, dacă partenerul nu pricepe decat chinezește, nu veți înțelege niciodată cum să vă iubiți. "
Totodată, Dr. Tennov susține că iubirea este de doua feluri: iubirea instinctuală, când îndrăgostirea nu este un act de voința sau o alegere conștientă şi nu presupune efort, eşti îndrăgostit până peste cap, iar altceva nu mai contează -aceasta se crede că durează maxim doi ani- şi iubirea afectivă, când cea mai importantă nevoie este de a fi iubit cu adevărat, de a fi ales să fi iubit de partener, care vede în tine ceva ce merită iubit.


Următoarele capitole descriu cele cinci limbaje ale iubirii cu exemple bine alese din vasta experiență a consilierului matrimonial. Acestea sunt următoarele: Cuvintele de încurajare, Timpul acordat,
Primirea de daruri, Serviciile, Mângâierile fizice. Următorul capitol ne evidenţiază metodele prin care am putea să conștientizăm limbajul propriu şi al celor din jur, urmat de o mică destăinuire a iubirii ca alegere, după care ne explică, cu ajutorul exemplului, cum să iubim pe cei ce nu merită să fie iubiți şi ne face să înțelegem limbajului de iubire al copiilor şi adolescenților, foarte succint.
Cartea se termină cu câteva studii sau teme pe care le poţi realiza cu partenerul.

Recomand această carte tuturor adolescenților pentru dezvoltatea unei noi viziuni asupra relațiilor şi o perspectivă nouă asupra iubirii obsesive, instinctive şi iubirii conștiente, afective, dar în primul rând, celor care sunt sau doresc să se căsătorească, pentru sporirea fericirii în cuplu ce duce la umplerea rezervorul de iubire. 

" Iubirea nu ţine socoteala greșelilor. Iubirea nu scoate mereu la iveală neajunsurile trecutului.

" Verigheta era un simbol a ceea ce ar fi trebuit să fie, dar atunci când se afla în mâna lui şi nu pe degetul ei, deveneau semnele destrămării respectivei căsnicii." (Primirea de daruri)

" Ceea ce facem unul pentru celălalt înainte de căsnicie nu este un indiciu pentru ceea ce vom face după ce ne vom căsători ." (Serviciile)

" Putem îngădui să fim folosiți, dar suntem ființe create din emoții, gânduri şi dorințe. " 

" Când o acțiune nu-ţi stă în fire, ea constituie cea mai mare dovadă de iubire. " 
You Might Also Like

6 comentarii

 1. Dintr-o recenzie cel mai mult imi plac citatele, nu toti practica sa scrie si citate intr-o recenzie. Imi place citatul NR.1 si NR.3. Iti doresc o saptamana minunata! Pupici, Liuba x

  RăspundețiȘtergere
 2. Draguta recenzie, imi plac citatele. Nu am mai auzit de cartea, poate o voi citi candva.
  Te tuc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-o recomand. Cu cat o citesti mai repede, cu atat e mai bine.
   Pupici ♥

   Ștergere