Este OK să ”furi” chestii de la bloggeri?

iulie 20, 2016


      Azi aveam cu totul altceva în minte. Voiam să postez o leapșa, dar când am căutat o poză pentru ea am dat de o chestie care m-a supărat și enervat foarte tare.


      Este OK să ”furi” imagini și paragrafe, idei, orice de la bloggeri și să nu specifici asta? Cred că nu. Chiar eu am luat o poză de pe net pentru leapșa cu niște cărți pe care nu le am în bibliotecă dar pe care voiam foarte mult să le pun în postare, iar când am văzut că este de pe un anume blog, i-am scris în colțul pozei numele. Nimeni nu trebuie să abuzeze de munca altuia, să și-o însușească. Până și într-o poză făcută de tine pui muncă și suflet, minute de editat ca să arate cât mai atrăgător.

      Ca să scriu o postare, cu tot cu poze și text,  îmi ia cam 2-3 ore (editatul pozelor durând cel mai mult - până le găsesc, le pun în program etc), așa că nu mi-a picat deloc bine când am văzut că această bloggeriță îmi folosește munca la ea pe blog fără să specifice asta. Nu fac muncă de caritate sau voluntariat pentru pozele de prezentare.

      De acum înainte voi pune pe fiecare poză de prezentare numele blogului meu, dar totuși este păcat. De ce nu poți fi creativ, iar dacă îți place respectiva poză și chiar o vrei, să nu îi specifici sursa?


You Might Also Like

9 comentarii

  1. Ce urat!

    Si eu am patit asta mai demult, cam acum 3 ani, cand o pustoaica imi fura toate ideile si incepea sa aiba mai multe vizualizari decat mine! Bineinteles ca si eu am facut o postare si na, s-a simtit si si-a sters blogul.

    RăspundețiȘtergere
  2. :( Nu, nu este normal, dar se intampla!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pff cat de urat, nu stiu dar cel putin eu incerc sa fiu cat mai originala pentru ca blogul meu sa ma reprezinte, el deja este o bucatica din sufletul/timpul meu si ar fi urat sa iau idei sau poze de pe alte pagini fara a specifica sursa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranță nu e ok. Poate ai putea sa ii trimiti persoanei respective un mesaj în care să-i ceri să șteargă poza sau să specifice sursa (dacă nu ai făcut asta deja). Nu că i-aș lua apărarea, dar e o imagine reușită, poate a crezut că e un promo oficial de la Editura All. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Off, e atât de frustrantă chestia asta! Mi s-a întâmplat și mie, la modu` m-au băgat anumite persoane în seamnă să-mi ceară câteva sfaturi și eu sunt genul care ajută cam de fiecare dată. Și apoi, ce să vezi, când intrai pe blogul acelei persoane, zici că intrai pe blogul meu. Ce-i drept, nu mi-a furat poze/rânduri scrise de mine, dar m-a deranjat faptul că așa blogul meu nu mai putea să fie unic. I-am explicat chestiile astea și după un timp, și-a schimbat tematica/structura recenziilor. Cert e că nu-i înțeleg pe cei care fac chestii de genul ăsta. Cu ce-i ajută? O să-și dea probabil la un moment dat seama că în blogosferă și nu numai, cam peste tot, contează să fii autentic și creativ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mai presus de toate, mi-a si sters comentariul pe care i l-am trimis, in care scria macar sa specifice sursa. Evident comentariul a fost sters si nimic nu s-a schimbat

      Ștergere
  6. Am patit asta de curand. Mare mi-a fost surpriza cand am vazut o poza facuta de mine, asta-vara, pentru o recenzie, in postarea unei alte bloggerite - bineinteles, mai "populare" decat mine. I-am lasat comment si am rugat-o ca data viitoare sa specifice sursa. Culmea, am vazut si pozele altora pe acolo sau de pe diferite pagini cu si despre carti. Total aiurea..Eu de fiecare data la recenziile mele sau orice alta postare am doar imagini realizate de mine.

    P.S. Imi place mult blogul tau si ma bucur ca te-am descoperit :) Keep up the good work.

    RăspundețiȘtergere