Recenzie - Exorcistul (WILLIAM PETER BLATTY)

februarie 24, 2016


" Publicat pentru prima dată în 1971, "Exorcistul", unul dintre cele mai controversate romane, a devenit un fenomen literar. A stat cincizeci şi şapte de săptămâni pe lista de bestselleruri din New York Times, dintre care şaptesprezece pe locul 1. Inspirat de un caz real de posesie demonică din anii 1940 (...). La doi ani de la publicarea cărţii, "Exorcistul" a fost ecranizat. Filmul s-a bucurat de un succes imens.  Nu sunt mulţi cititori care nu vor fi impresionaţi. Scris într-o manieră aproape calofilă, "Exorcistul" este printre celelalte romane de acest gen ca o ecuaţie de Einstein faţă de coloana de cifre a unui contabil. 
New York Times Book Review. "


An apariţie: decembrie 2013
Autor: William Peter Blatty
Categorie: Literatura universală
Domeniul: Horror
Nr. pagini: 410


    Fiind prima carte de acest gen pe care o citesc a fost puțin ciudat să mă acomodez cu stilul şi mai ales conținutul propriu-zis al cărții. Toate scenele de exorcizare sunt explicite, detaliate şi extrem de vulgare.  

    Nu am văzut filmul, nu am auzit prea multe lucruri despre el în afară de faptul că de abia te poţi uita la el
(sau aşa era la momentul respectiv, acum tehnologia e alta, în comparaţie cu Insidious poate fi un desen animat). Eiii, şi cartea este destul de înfricoşătoare, recunosc că evitam sa o citesc seara pentru că nu am inima şi imaginaţia atât de puternice la asemenea "drame".

    Romanul dezvoltă povestea unei fetițe de 11 ani cu o viața normală (chiar de la foarte bine în sus mama ei fiind o acriţă cunoscută) ce începe să aibă stări din ce în ce mai inexplicabile după ce descoperă la locul ei de joaca o tablă Quija şi îşi face un nou prieten (se trezește noaptea țipând, aude zgomote, patul ei se zgâlțâie). Chris MacNeil, mama fetei, o duce la diferiți specialiști, psihologi şi psihiatri, însă fără succes. După ce starea micuței Regan se înrăutaţeşte (mută mobila din cameră, levitează) aceasta realizează că ceva chiar nu este în regulă şi apelează la biserică. Bineînțeles de aici încep exorcizările, groaznice, macabre, detaliate până la ultimul punct.

Acțiunea este împărțită în două planuri - unul referitor la Regan şi familia ei, iar cel de-al doilea cuprinde un mic episod din viața unui preot ce nu crede în demoni, ajungând să exorcizeze unul. 


Dacă a fost un roman plăcut? Nu pot spune, dar cu siguranță a fost ceva nou, neașteptat şi înfricoşător.



You Might Also Like

5 comentarii

  1. Eu aș vrea să citesc cartea asta, chiar o am pe lista de must-read :) Îmi place că ai pus un gif din The nightmare before Christmas, care e animația mea preferată ever.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut extrem de mult desenul. Il voi revedea in curand.
      Mersi ca ai trecut pe aici!

      Ștergere
  2. Cred că această carte nu e pentru cei slabi de înger! Totuși, dacă voi avea vreodată chef de ceva horror, o voi încerca. Mulțumim pentru prezentare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este într-adevăr ceva horror. Dar daca vrei ceva mai okay poti incerca si "Femeia in negru"

      Ștergere
  3. Buna ziua!

    Stiu ca nu este locul ideal pentru mesaj, insa nu stiu cum sa te contactez altfel. Eu sunt de mai mult timp in cautarea cartii „Exorcistul”, insa nu pare sa fie de cumparat niciunde. De aceea am vrut sa intreb, daca cumva mai ai exemplarul tau si ai fi decis sa il vinzi? Mi-l doresc pentru o prietena foarte draga (cauta cartea de mai mult timp, dar nici ea nu o gaseste in stoc) si vreau sa-i fac surpriza. Daca raspunsul e ” Da”, scrie-mi te rog un mesaj cum sa te contactez (sau cum sa-ti trimit datele mele de contact) si discutam pretul.

    Cu drag, Dennis

    RăspundețiȘtergere