Recenzie - Dispăruţi (MICHAEL GRANT)

mai 18, 2015


Dezamăgire, dezamăgire, dezamăgire.

Okay, nu este chiar atât de rea. Poate gusturile mele încep să se schimbe în materie de cărţi, dar nu aş avea răbdare să citesc volumul 2, să nu mai vorbim de volumul 3 din această serie şi tot aşa.

Toate cele 299 de zile şi 54 ore decând toată lumea dispare până la finalul mult asteptat sunt scrise frumos în 442 de pagini. Începutul era promiţător şi unele pasaje -cum ar fi aventura Lanei când bunicul ei a dispărut în timp ce conducea camioneta în care se aflau, iar aceasta a căzut într-o râpă; când cei de la Academia Coates au "coborât" în oraş etc-. Din păcate toate acestea au decăzut pentru că urmau părţi luuuungi cu descieri plictisitoare şi fără rost.

Ideea este foarte bună, şi anume: într-o zi toate persoanele, de peste 15 ani, dispar fără nici o explicaţie, iar copiii care au rămas trebuie să pună la punct un plan prin care să creeze o nouă societate până când bariera FAYZ încetează să mai existe. Totul ar fi bine dacă nu ar fi existat bătăuşii tipici americani (ca Glen-Glen din Viaţa cu Louie, varianta reală, nu animată) şi dacă nu ar fi apărut super puterile. Da, super puteri. Nu toţi le au, iar cei care le posedă sunt buni şi răi; vor să protejeze oraşul (Sam) sau să-l conducă (Caine). Din toate astea rezultă un război în care copii nevinovaţi mor, iar fiecare trebuie să-şi aleagă tabăra. 
Ce nu mi-a plăcut şi mi s-a părut exagerat este vârsta fragedă pe care autorul a ales-o pentru personajele care rămân în Perdido Beach. Un copil de 12-13/14 ani trebuie să ştie să conducă, să schimbe scutece, să lucreze la McDonald"s, să ia decizii de care vor depinde vieţile lor şi nu în cele din urmă, să conducă o bătălie. Şi toate astea în 299 de zile şi 54 ore. Aş fi preferat să aiba macar 17-18 ani. Cred că totul ar fi fost mai în regulă şi ai fi privit situaţia cu alţi ochi.

Per total a fost ok ,o lectură uşoară, iar dacă ai 15-16 ani şi îţi place genul acesta, poate deveni cartea ta preferată. În ceea ce mă pliveşte pe mine, nu voi continua seria. 

Ce mi s-a părut foarte tare este această adaptare a cărţii făcută de niste puşti din Franţa. 



În ceea ce vă priveşte pe voi, cum vi se pare cartea?  
Cum merge scoala şi încotro vă îndreptaţi?


You Might Also Like

8 comentarii

  1. Imi plac cartile pentru adolescenti si mi-ar placea sa o citesc pe aceasta. Chiar sambata ma gandeam sa imi cumpar ceva de genul :) Iti doresc o saptamana usoara hehehe Liuba x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Liuba. Chiar voi avea nevoie pentru ca mai sunt doar doua saptamani de liceu si totul este o mare harababura.
      Te pup ♥

      Ștergere
  2. Am citit-o acum doi ani si mie mi-a plăcut mult. Am mai auzit nemulțumiri cu privire la vârsta personajelor, dar ce contează atata timp cat subiectul este unul fascinant si cartea e chiar buna? Desigur, gusturile nu se discuta. La vremea aceea mi s-aparut chiar foarte buna. Dar inca nu am citit continuările sa pot sa zic clar si răspicat daca merita sau nu banii cititorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca citesti continuarea nu ezita sa-mi lasi un mesaj cu pareri, sau chiar recenzia.

      Ștergere
  3. Voiam sa imi comand cartea asta acum ceva timp insa eram pe ganduri. Faina recenzie, Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Și pe mine m-a deranjat vârsta personajelor, prea tinere pentru ce știau să facă. În rest, cartea mi s-a părut foarte bună și chiar m-a prins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut. Daca citesti continuarea nu ezita sa-mi lasi un mesaj cu recenzia, sau parerea ta.

      Ștergere