Recenzie - Diana cu vanilie

august 20, 2014


Descriere
Cartea este dedicată Dianei Sorescu (1987-2013), o talentată jurnalistă, plecată dintre noi prea devreme, la doar 26 de ani. Nu puţini au fost cei profund impresionaţi de destinul ei tragic, atât apropiaţi, cât şi cei care nu o cunosteau, dar care au auzit de povestea ei.

Ea era cunoscută de cititori şi prieteni drept Diana cu Vanilie, numele sub care scria, cu vervă şi francheţe, un blog despre oameni şi viaţă, despre lumea din jurul ei.

Această carte reuneşte gândurile împărtăşite de Diana cu Vanilie pe blogul ei, grupate în trei capitole ,,Începuturi”, ,,Oameni” şi ,,Nebuloase”, precum şi 18 poezii ale autoarei.




S-a terminat şi vacanța asta, uite că mai e puțin şi vine şcoala, liceul, facultatea. A trecut prea repede - tot ce e frumos trece prea repede - şi cateodată imi pare rău că nu am făcut tot ce mi-am propus şi după îmi răspund singură:" Ai avut ceva de făcut? Mnuu." Sper că v-aţi distrat în vacanța asta, mai mult decat am facut-o eu şi chiar dacă nu ați luat toate cluburile din Costineşti şi Mamaia la rând, măcar o ieșire în parc, în Centrul Vechi sau o carte bună să vă fi înveselit, sau să vă fi pus pe gânduri. 
Eu mă îndrept spre casă şi scriu această recenzie în tren, în timp ce puştiu' din faţa mea de doar "4 ani jumate" joacă pe tabletă lui Subway Surfer cu volumul la maxim şi ne arată cât de mult se pot întinde corzile sale vocale. 


Diana cu vanilie. Uite că o carte de genul nu am mai citit niciodată şi nici nu mi-aş fi imaginat că se poate scrie o carte dintr-un blog. Un blog foarte bun, ce-i drept. Fata asta era o zeiță din toate punctele de vedere, genul ăla de femeie de afaceri frumoasă, deșteaptă care nimeni nu poate ajunge la ea, dar toţi o doresc, chiar dacă era doar o reporteriţă, una chiar foarte bună. Tipa scria cu stil, sincer şi frumos. Iţi spunea tot ce o nemulțumește într-o manieră în care nici nu puteai să te superi şi îi dădeai dreptate imediat. Cunoştea lumea mai bine decât un om de 60 de ani, trecut prin viaţă şi avea o dorinţa atât de mare de a împărtaşii cunoştinţele ei cu noi. Da, cred că asta a fost Diana.
Mi-au plăcut multe pasaje din "cartea ei virtuală" şi le-aş reciti mereu dacă aş avea nevoie de niște sfaturi. Citiţi în continuare şi minunaţi-vă. 

"Am stat departe de lume şi mi-am permis aroganţa s-o privesc din depărtare. Am înțeles că viaţa e aşa cum vrei tu s-o vezi, e alegerea ta ce culoare au diminețile."

"Omul poate să facă multe, infinit de multe lucruri, de la cele mai simple şi banale, la chestii sofisticate şi geniale, şi acum nu mă refer la material, la concret. Poate să-ţi câștige încrederea în ani şi să o piardă în minute, să te iubească pană la cer şi înapoi, să mintă privindu-te în ochi, să te ajute când credeai că te urăște, să te trădeze, să te inspire, cucerească, fascineze, ierte, să te facă să zbori, să îţi gătească, să nu te uite... Dar omul nu o să poată niciodată să fie doar al tău.

"Trăim niște vremuri de căcat. Căsătoria nu mai are nici o valoare, iar dragostea a ajuns la fel de pretențioasă ca un ibric de alamă. Astăzi nimeni nu mai luptă să repare dacă ceva nu merge, nimeni nu mai dă 2 lei pe noțiunea de familie. Ne schimbăm iubitele şi iubiții ca pe şosete, spunem "te iubesc" la fel de simplu cum rostim "shaorma", facem din relațiile noastre subiecte publice pe Facebook, totul într-o mascaradă penibilă demnă de Zmeura de Aur."

"Am fost rea. Şi sunt. Răspund cu aceeaşi monedă pentru că, din păcate, încă nu sunt suficient de înţeleaptă, iniţiată, iubitoare de oameni şi Dumnezeu să parez un pumn cu un zâmbet. Nu ştiu să preschimb mânia şi răutatea în lumină şi dragoste. Încă nu, dar învăț.

Nu ştiu de voi,dar eu am citit cartea asta cu bucurie şi tristețe. M-a făcut să zâmbesc, să plâng şi să mă gândesc la părțile bune din viaţa mea. 
Sper să o cititi şi să vă bucuraţi de ea la fel cum am facut-o şi eu.






You Might Also Like

26 comentarii

  1. Chiar voiam să văd o recenzie e acestei cărți deoarece am fost impresionată de destinul Dianei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de dulce pare (plus ca are si vanilie) am tot citit posturi care m-au impresionat de pe blogul autoarei poate ca intr-o zi imi voi face timp sa citesc si aceasta carte :). Faina recenzie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, este prima ! :))
      Crede-ma este super cartea si cu totii avem de invatat cate ceva din ea.

      Seara faina !

      Ștergere
    2. Daca este prima tine-o tot asa si la cat mai multe :)

      Ștergere
  3. Faina recenzie. De cand vreau sa citesc cartea asta...
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant! asta e viaţa - cu veselie şi tristeţe ...
    îţi doresc mult succes în continuare! multă sănătate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult !
      Multa sanatate si sa auzim numai de bine!

      Ștergere
  5. Imi place mult recenzia ta. Recent mi-am cumparat si eu cartea, iar acum asteapta linistita sa fie deschisa. La cat e de micuta nici nu te-ai gandi ca are un continut care sa te afecteze atat. Chiar trebuie sa o citesc curand. :)
    P.S. ti-am dat follow :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, nici eu nu ma asteptam sa imi placa atat de mullt, dar e super.
      Multumesc !!

      Ștergere
  6. După nume, am crezut că e iar o carte din aia aberantă, scrisă pompos pentru a atrage atenţia :)) M-am înşelat....Mă bucur că am dat peste recenzia ta. Am învăţat din nou că nu e ok să judeci o carte după copertă, în cazul de faţă după titlu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cand am auzit de ea de la prietena mea eram: " Du-te, ma, de aici cu porcariile tale. N-ai pe ce da banii". Sincer :))
      Dar nu a fost asa chiar deloc! O recomand cu cea mai mare incredere!
      Spor la citit!

      Ștergere
  7. Este una dintre cartile pe care imi doresc foarte mult sa le citesc. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Auzisem de această carte, dar nu știam despre autoare. Îmi pare rău pentru ea. :\ Sper să fac și eu rost de carte și să o citesc.
    Și Tudor Chirilă are un volum, format, la fel, din articole de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam de Tudor Chirila.
      Voi cauta cartea si o voi citi.

      Ștergere
  9. este cred a doua recenzie la aceasta carte pe care o citesc. Destinul Dianei impresioneaza .Cuvintele pe care ni le-a lasat rascolesc.
    Foarte faina recenzia si citatele alese!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am mai citit recenzii despre aceasta carte si toate par pozitive, sunt nerabdatoare sa o citesc si eu :3

    RăspundețiȘtergere
  11. Abia aștept să o cumpăr. E pe lista de must read.

    RăspundețiȘtergere
  12. Şi eu am citit-o acum ceva vreme, după ce am tot auzit mai multe păreri despre ea. Nu a fost chiar atât de bună pe cât mă aşteptam, dar m-am regăsit printre cuvintele Dianei. Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu este o carte - carte. Este mai mult un jurnal.
      Multumesc ♥

      Ștergere
  13. Draguta recenzia! ;) Cartea se afla pe lista mea de ceva vreme si sper sa descopar cat mai curand gandurile si trairile Dianei.

    RăspundețiȘtergere